Prednosti

Toplozračno ogrevanje ima toliko pozitivnih lastnosti, da je nerazumljivo, zakaj ni vsaj tako razširjeno, kot talno ogrevanje.

Nekateri strokovnjaki menijo, da vodi bodoča pot razvoja ogrevalnih sistemov, zaradi varčevanja z energijo in s tem povezanega močnega znižanja toplotnih potreb ter potrebe po prisilnem prezračevanju, k ogrevanju na topli zrak. Prednosti tega sistema so naslednje:

 1. Prijeten, zdrav in individualnim potrebam ustrezen zrak v prostorih v vseh letnih časih, ne samo ob ogrevanju pozimi.
 2. Ugoden temperaturni profil, tudi v visokih prostorih.
 3. Prah, ropot in mrčes ostajajo zunaj. Prezračevanje pri odprtih oknih je preteklost, kajti tudi pri zaprtih oknih prinaša toplozračno ogrevanje stalno svež in filtriran zrak.
 4. Hitro ogrevanje in prilagajanje na stalno spreminjajoče se vremenske razmere z avtomatsko regulacijo pomeni velik prihranek energije.
 5. Prijetno ogreta tla zaradi mini-kanalov, položenih v estrih. Temperatura tal je maksimalno 22°C nad temperaturo zraka.
 6. Pri oknih z nizkim parapetom neoviran pogled navzven in preprečitev ohlajevanja zraka ob steklenih površinah z dovajanim dvigajočim se, toplim zrakom.
 7. Brezplačna sončna toplota, ki prihaja skozi okna v prostore, se s kroženjem zraka, ki jo povzroča toplozračno ogrevanje, razdeli po vseh bivalnih prostorih in na ta način prispeva k varčevanju z energijo (pasivna sončna toplota).
 8. Stene, stropi in zavese ostanejo zaradi filtriranega zraka dalj časa čisti. Največ enkrat letno čiščenje zaves zadošča. Na ta način se večji investicijski stroški tega sistema povrnejo v nekaj letih.
 9. Toplozračno ogrevanje ne potrebuje radiatorjev v prostorih, tako da je na voljo večja stanovanjska površina.
 10. Naknadna vgradnja centralnega vlaženja zraka pozimi je možna kadar koli.
 11. Z vgradnjo elektrostatičnega filtra izločimo iz zraka cigaretni dim, vonj po olju, mikrodelce prahu, aerosole, bakterije itd.
 12. Potreba po toploti, pri novogradnjah zaradi dobre toplotne izolacije zelo nizka, se dodatno še zniža pri centralnem prezračevanju kuhinje, kopalnice in sanitarij. Naprave za rekuperacijo toplote uporabljajo pri tem topli odpadni zrak za predogrevanje regulirano dovajanega svežega zraka.
 13. Toplozračno ogrevanje nudi idealne pogoje za poznejši prehod na gospodarno ogrevanje s toplotno črpalko na električni pogon in s tem možnost hlajenja v poletnem času.
 14. Avtomatska in individualna regulacija temperature s sobnimi termostati v vsakem prostoru.
 15. Toplozračno ogrevanje ne povzroča nobenega ropota zaradi uporabe dušilcev na vstopnih in izstopnih rešetkah zraka.
 16. Idealni pogoji za montažo v zimskem času zaradi hitre oddaje toplote takoj po postavitvi sistema.
 17. Hitro napredovanje montaže, ker zapolnitev vmesnega prostora med mini-kanali z lahkim betonom in položitev estriha opravite v dveh do štrih dneh vključno s sušenjem, saj je estrih takoj pohoden.